‘De vluchtelingenstroom controleren zoals bij jiujitsu’

9ff8194058d4c4d3ef30c153ec0d2f1f

Mijn reis heeft vragen beantwoord maar er zijn ook nieuwe vragen bijgekomen. Die leg ik voor aan Gerben Euwijk, operationeel chef bij de AVIM, de Afdeling Vreemdelingen Identiteit en Mensenhandel (voorheen Vreemdelingenpolitie). “De hele politieorganisatie staat op scherp.”

Is uw werk veel veranderd sinds de opkomende vluchtelingenstroom?

“Het werk op zich is niet veranderd, maar het is geïntensiveerd. Dat betekent dat je naar een hogere versnelling moet schakelen. Voorheen was het geen enkel probleem dat iedereen zich moest melden en laten registreren bij het aanmeldpunt in Ter Apel. Op een gegeven moment kregen we een oproep: ‘Jongens, kom ons helpen want wij krijgen het zelf niet meer gemanaged.’ Iedere eenheid in Nederland heeft toen een paar man gestuurd, maar dat werden er al heel snel meer. Uiteindelijk zijn er zowel een nationaal crisiscentrum (NSGBO) als een aantal lokale centra (SGBO) opgericht. Daar zijn verschillende partijen in vertegenwoordigd die landelijk beleid vertalen naar praktische oplossingen.”

“Het is niet zo dat we langs de A16 in de bosjes liggen met verrekijkers”

Heeft de toegenomen terreurdreiging daar nog een schepje bovenop gedaan?

“Nou, we waren al alert en dat is onverminderd hoog. Het is niet zo dat we langs de A16 in de bosjes liggen met verrekijkers, maar neem van mij aan dat de hele politieorganisatie op scherp staat. Ga er maar van uit dat er door de AVIM concrete maatregelen zijn genomen, in samenspraak met de marechaussee.”

Zijn jullie ook actief aan de grens?

“De marechaussee houdt zich bezig met de grens, maar we hebben nauw contact met ze, wat we natuurlijk hebben geïntensiveerd. Dat betekent dat we af en toe bij mobiele controles aansluiten en we delen vaker informatie, voor zover dat binnen het kader van de wet is toegestaan. We zorgen er verder voor dat iedereen weet hoe te handelen. ‘Stel er komt een bus met honderd asielzoekers en een Poolse chauffeur de grens bij Hazeldonk over, wat doen we dan?’ Dat maken we heel concreet voor de mensen die gewoon in uniform de straat op gaan, maar ook voor de teamchefs.”

“Al die asielzoekers zitten op social media en die informeren elkaar”

Is het voor jullie niet veel makkelijker als we de grenzen zouden sluiten?

“In de politiek wordt nu een mini-Schengen geopperd, maar je zit zo erg aan Europese regelgeving en verdragen vast dat het niet mogelijk is om zomaar te zeggen: ‘Weet je wat, we sluiten de grenzen en dan zijn we van de problemen af’, los van mijn persoonlijke overtuiging dat dat het probleem niet oplost.”

Maar stel het gebeurt toch, zou dat niet veel problemen voorkomen?

“Die meerwaarde zie ik niet. We hebben een klein kikkerlandje, maar dat is toch al een kleine 350 kilometer lang. Hoe wil je dat in godsnaam gaan doen? Al die asielzoekers zitten op social media en die informeren elkaar. Dan gaan ze linksom, dan rechtsom. Het enige voordeel van zo’n mini-Schengen is dat je aan díe buitengrens dingen kunt gaan reguleren. Dus in een open setting zorgen voor grote aanmeldpunten met bussen, zodat mensen bijvoorbeeld weten waar ze zich moeten melden.

9e41a9d1156e199ffd39fc0958f81cb9.jpg

Ik vergelijk het met de zelfverdedigingssport jiujitsu, waarbij je even mee gaat in de beweging van de ander, om die beweging vervolgens te kunnen controleren. Dat is in mijn beleving veel effectiever. Die vluchtelingenstroom ga je zo toch niet stoppen. Stel je houdt een gezin met kinderen bij de grens met Hazeldonk tegen, wat dan? En als het dan gaat regenen, wat dan? Volgens mij hebben we binnen Europa afspraken gemaakt om dat niet toe te laten.”

Wat gebeurt er nou precies als er daadwerkelijk een bus met vluchtelingen wordt gestopt?

“Dan komen wij ter plaatse omdat we expertise hebben op het gebied van de Vreemdelingenwet en gaan we het samen met de diender op straat aanpakken. We helpen de mensen verder, maar we gaan ook kijken of er sprake is van mensensmokkel. Hebben ze geld betaald? Als dat zo is gaan we strafrechtelijk van start met de mensensmokkelaar. Enerzijds heb je de zorg voor de vluchteling en anderzijds zijn we extra alert op het gebied van mensensmokkel. De asielzoekers gaan dan naar Ter Apel, nog steeds hét aanmeldcentrum, en daar worden ze geregistreerd, krijgen vervolgens een bed en horen ze of ze mogen blijven of niet.”

“Als illegale ga je het niet heel lang volhouden”

Wat gebeurt er als iemand geen papieren bij zich heeft?

“Er vindt dan een identiteitsonderzoek plaats. Eerst bij Ter Apel wordt de vingerafdruk genomen, er worden foto’s gemaakt enzovoorts. Er vindt dan een gehoor plaats en de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) gaat aan de gang om te kijken of ze delen van het verhaal kunnen verifiëren bij betrokkenen.”

Is het niet heel makkelijk om Nederland binnen te komen en je niet te melden?

“Dan ben je echt illegaal en ga je het niet heel lang volhouden. Er zullen er bij zijn die dat wel heel goed af gaat maar je zult dan ook zwart werk moeten vinden en een zwart onderkomen. Dat ga je naar mijn idee niet heel lang volhouden. Er zullen vast wel vluchtelingen zijn die dat ondernemen, als ze bijvoorbeeld een negatieve uitslag krijgen. Als wij meneer of mevrouw dan later aantreffen, dan kan hij of zij in bewaring worden gesteld en zal uiteindelijk gedwongen moeten vertrekken.”

Advertenties
‘De vluchtelingenstroom controleren zoals bij jiujitsu’

Een gedachte over “‘De vluchtelingenstroom controleren zoals bij jiujitsu’

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s