Schengen onder druk

Voormalige_grenspost_aan_de_Rhederweg_te_Bellingwolde
Voormalige Grenspost bij Bellingwolde. Foto door M.P. Tillema, Wikimedia Commons

Nederland is onderdeel van de Schengenzone. Dat betekent dat er geen controles plaatsvinden aan onze grenzen. Door de aanhoudende migratiecrisis neemt de druk op het verdrag toe, zowel Europees als in Nederland.

Het Verdrag van Schengen, dat in 1990 werd geïmplementeerd, maakt het voor een groot deel van de Europese Unie mogelijk om zonder gehinderd te worden naar andere EU-landen te reizen. Het idee is simpel: geen controles aan de binnengrenzen en strengere controles aan de buitengrenzen. Die controle vindt plaats door Frontex. Had het in 1995 nog zeven deelnemende landen, vandaag de dag is bijna iedere lidstaat onderdeel van de Schengenzone.

De Schengenzone. Bron: ec.europa.eu
De Schengenzone. Bron: ec.europa.eu

Opvallend is dat een aantal landen die géén lid zijn van de EU wél bij de Schengenzone horen (Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) omdat het juist bedoeld is voor lidstaten van de EU. Schengen blijft uitbreiden, zoals je ook in de kaart kunt zien. Momenteel willen Kroatië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus het verdrag ook ondertekenen. De EU kijkt of deze landen aan de voorwaarden voldoen.

Nederland heeft op 14 juni 1985 al het Schengenverdrag ondertekend. Daarvoor had Nederland gewoon grenscontroles. Die zijn geleidelijk afgeschaft.

Voormalige Grenspost bij Bellingwolde. Foto door M.P. Tillema, Wikimedia Commons
Voormalige Grenspost bij Bellingwolde. Foto door M.P. Tillema, Wikimedia Commons

Onder druk

De migrantencrisis zet de Schengenzone onder druk. Het Verdrag van Schengen houdt rekening met uitzonderlijke situaties, zoals een terreurdreiging of, zoals vorig jaar het geval in Nederland, de nucleaire top in Den Haag. In zo’n geval mag een land tijdelijk grenscontroles invoeren. Op dit moment heeft zowel Duitsland als Oostenrijk tijdelijke grenscontroles ingevoerd vanwege de migrantencrisis. Volgens deze lijst van de Europese Commissie mogen zij dit maximaal drie maanden doen, maar mocht het langer nodig zijn dan is het mogelijk om dit te verlengen.

Ook in Nederland neemt de druk toe. De Marechaussee voert in het grensgebied extra controles uit. Dit is volgens het Schengenverdrag toegestaan, zolang het geen permanente bewaking betreft. Het gaat dus om steekproeven.

Foto: Wouterjan Stikkel, Wikimedia Commons
Foto: Wouterjan Stikkel, Wikimedia Commons

Debat

Afgelopen donderdag (5 november) debatteerde de Tweede Kamer over onder andere de toekomst van de Europese grenzen. Volgens staatssecretaris Dijkhoff is de passieve houding van een aantal landen problematisch. “Daardoor wordt Schengen zoals wij dat kennen, bedreigd.”

D66-kamerlid Sjoerdsma pleitte voor meer controle aan de buitengrenzen. “Open binnengrenzen en Schengen zijn een enorm groot goed, waar Nederland bovendien een enorme hoop welvaart aan te danken heeft. Wat dus nodig is, is een echte gemeenschappelijke grens- en kustwacht aan onze buitengrenzen.” De motie die hieruit leidde werd echter verworpen door de Tweede Kamer.

Van der Staaij (SGP) is het eens met het belang van een sterke buitengrens, maar volgens hem hebben we ‘geen behoefte aan allerlei nieuwe systemen, maar aan praktische oplossingen en ondersteuning bij knelpunten.’

PVV-lid Fritsma vindt dat niet genoeg. “Neemt Zwitserland als voorbeeld, die geen lid is van Schengen en grenscontroles heeft ingesteld. “Er komen geen kilometerslange files. Economieën storten niet half in. Dat bewijst Zwitserland al, dat bewijst het Verenigd Koninkrijk al. Wij moeten dat ook doen.”

Frontex

Zoals eerder vermeld is Frontex verantwoordelijk voor de bewaking van de buitengrenzen, naast ieders eigen veiligheidsdiensten natuurlijk. Ook Nederland draagt bij aan Frontex met materiaal, personeel en kennis. Wat doet Frontex precies? Dit (propaganda)filmpje verschaft duidelijkheid:

Advertenties
Schengen onder druk

Een gedachte over “Schengen onder druk

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s