Waar staan we nu? In vijf minuten op de hoogte van de migrantencrisis

De ontwikkelingen in de migrantencrisis gaan hard, heel hard. Tijd om een stapje terug te doen en te kijken hoe we hier zijn gekomen en waar we nu staan.

Oké, zo staat Europa er nu dus voor. Maar hoe zit het in Nederland met de asielcrisis? (Klik op de afbeelding voor de volledige infographic)

Screenshot from 2015-11-07 14:42:23

Kritiek

Er is (ook in Nederland) onrust over een aantal ontwikkelingen in de asielcrisis. In sommige plaatsen in Nederland is er kritiek op de mate van inspraak en communicatie vanuit de gemeente over asielzoekerscentra. Het bekendste voorbeeld is de situatie in het dorpje Oranje met ongeveer 150 inwoners. Daar werd zonder inspraak besloten om, naast de goedgekeurde 700 asielzoekers, er 700 extra te plaatsen.

Ook zijn er zorgen over de veiligheid. Zo zouden er jihadisten tussen de vluchtelingen kunnen zitten, al ontkent de AIVD dat dat in Nederland het geval is. Toch duiken er foto’s op van vermeende extremisten die in Nederland zouden zijn beland.

Ten slotte zijn er twijfels over de beweegredenen van vluchtelingen. Zij zijn namelijk bij het passeren van de grens al veilig, maar kiezen ervoor om verder te reizen naar andere landen. Daarom worden zij door sommigen gelukszoekers genoemd. Ook volgens de wet mogen asielzoekers niet zelf kiezen waar ze asiel aanvragen, en moet de asielprocedure worden afgehandeld door het land waar zij als eerst binnen zijn gekomen. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst kan een asielaanvraag worden afgewezen ‘als u in een ander land bent geweest waar u asiel had kunnen aanvragen’, leest de website.

Bovendien zijn veel asielzoekers niet afkomstig uit een oorlogsgebied, zoals de infographic aangeeft. Één op de drie Duitse asielzoekers die zich Syriër noemt, zou niet uit Syrië afkomstig zijn, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Advertenties
Waar staan we nu? In vijf minuten op de hoogte van de migrantencrisis

Een gedachte over “Waar staan we nu? In vijf minuten op de hoogte van de migrantencrisis

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s