Introductie: de grens is terug

LE_Eithne_Operation_Triton
Foto: Tomh903 / Wikimedia Commons

Nogmaals welkom op mijn blog! Dit bericht is de aftrap van mijn onderzoek naar de Nederlandse grens. Om te beginnen wil ik graag uitleggen wat jullie van mij kunnen verwachten. Het project zal in totaal ongeveer drie weken duren.

De migrantencrisis kan je bijna niet zijn ontgaan. Misschien ben je zelfs een beetje vluchtelingen-moe. Maar wat mij opviel is dat de fysieke Nederlandse grens tot nu toe vrijwel buiten de hele discussie is gebleven. Dit terwijl er in Den Haag wél uitspraken over worden gedaan. “De buitengrenzen staan wagenwijd open”, aldus PVV-leider Wilders. “GRENZEN DICHT”, is bovendien vrijwel het eerste waarmee je wordt begroet bij het bezoeken van de website van laatstgenoemde. Staan de grenzen inderdaad wagenwijd open? Wat voor risico’s neemt dat met zich mee? En wat voor gevolgen heeft het eventueel sluiten van de grenzen?

Foto: Tomh903 / Wikimedia Commons
Foto: Tomh903 / Wikimedia Commons

Wilders is niet de enige die zich met de grenzen bezighoudt. Volgens Zijlstra (VVD) is het sluiten van de grenzen ‘een droombeeld‘. Onmogelijk dus, want de migranten nemen dan een landweggetje, aldus de fractievoorzitter. Samsom (PvdA) sluit zich daarbij aan door het af te doen als ‘irreëel en puur wensdenken‘. Maar waarom is het precies onmogelijk?

Volgens een onderzoek van de NOS vindt ruim een kwart (28%) van de Nederlanders dat de grenzen moeten sluiten (september 2015). Bovendien vreest 43% van de respondenten voor zijn of haar veiligheid. De discussie speelt zich dus niet alleen af tussen de muren van het Binnenhof, maar in het hele land.

Om te beginnen zullen er een aantal achtergrondartikelen verschijnen die de context van dit project schetsen. Daarbij staat de volgende vraag centraal: Welke rol speelt de Nederlandse grens vandaag de dag in het kader van de migrantencrisis? Die vraag kan niet eenduidig worden beantwoord en zal van meerdere kanten worden belicht.

Daarna zal er aan de hand van een reis langs de Nederlandse grens naar antwoorden worden gezocht op deze vragen. Woon je zelf langs de grens en heb je hier iets over te delen of wil je graag aan dit project bijdragen? Laat het me weten via mail, Twitter of een reactie, want ik ben benieuwd naar jullie ideeën, meningen en verhalen!

Naast deze blog zal ik berichten posten op Instagram, Twitter en Pinterest.

Het eerste artikel zal gaan over de vraag: hoe en waar komen de migranten Nederland binnen?

Advertenties
Introductie: de grens is terug

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s